GARAM: RAJA SEGALA LAUK
KOTA BHARU, KELANTAN: GARAM merupakan bahan penting dalam
makanan selalu dikaitkan sebagai penyebab kepada masalah penyakit darah tinggi.
Memakan terlalu banyak makanan masin boleh menyebabkan seseorang itu diserang
darah tinggi.
Tanggapan
ini memberikan pandangan serong terhadap garam, orang sering menyalahkan garam
apabila diserang darah tinggi. Garamlah puncanya bukan tabiat buruk mereka yang
menjadi penyebab kepada masalah kesihatan itu.
Sebagai komponen yang tidak dapat
dipisahkan dengan makanan, garam bukan sahaja diperlukan manusia tetapi
sebenarnya bahan ini mempunyai kelebihan lain terutama sekali dalam merawat
pelbagai jenis penyakit.
Seolah-olah pelik tetapi benar,
dalam rawatan alternatif (tradisional) yang berkait dengan makhluk halus, garam
sebagai bahan yang sangat penting untuk menghindar gangguannya.
"Garam mengandungi kesan
bakteriostatik mencegah pembiakan kuman dan tekanan osmatik di mana ia mudah
menyedut air dan mengeringkan sesuatu. Selain dari sumber mineral, garam juga
adalah penawar yang mujarab bagi keracunan.
"Ia dapat membantu
meneuteralkan asid dari bahan makanan yang diambil sekaligus sebagai pencegah
kepada kenaikan tahap asid dalam darah yang menjadi punca kepada pelbagai jenis
penyakit.
"Di
hospital-hospital, rawatan pertama untuk keracunan ialah memberikan Sodium
Chloride iaitu garam. Ia juga dapat menghalang sihir dan makhluk halus yang
ingin mengganggu manusia", jelas Profesor
Dr. Haji Shahrin Abdul Rahman, Pengasas Pusat Rawatan Qalbun Salim.
Menurut beliau, pemakanan adalah
salah satu punca kepada pelbagai jenis penyakit (pemakanan, emosi, persekitaran
dan juga DNA). Katanya, dari segi konsepnya darah kita perlu berada pada tahap
alkali sekitar 7.4 - 7.5 bagi melengkapkan tahap kesihatan yang baik.
Pengambilan sayur-sayuran dan
buah-buahan memang disarankan untuk kesihatan kerana ia mengandungi kadar
mineral yang terbaik, namun kehadiran asid yang berlebihan dalam darah adalah
penyebab kepada penyakit.
Kepentingan garam untuk kesihatan
bukan sekadar pemecah deria rasa atau pembuka selera semata-mata, sebaliknya
hal ini memang telah dijelaskan oleh Rasulullah S.A.W dalam hadisnya yang
bermaksud:
"Raja lauk-pauk kalian
adalah garam".
Dikatakan lauk atau raja lauk
kerana garam mampu memperbaiki kualiti dan memantapkan rasa sesuatu makanan.
Hal ini disebut juga oleh Barghawi dalam tafsir dari Abdullah bin Umar secara
merfu', maksudnya:
"Sesungguhnya Allah
menurunkan empat berkat dari langit ke bumi iaitu besi, api, air dan
garam".
Profesor Dr. Haji Shahrin juga
menjelaskan tentang penggunaan garam dan kelebihannya dalam konteks sunnah
Rasulullah S.A.W bermaksud:
"Sesiapa yang memulakan
makanan dengan memakan secubit garam Allah akan hindarkan 330 jenis penyakit,
yang paling kurang ialah gila, kusta, sakit perut dan sakit gigi. Yang
selebihnya hanya diketahui Allah sahaja.
"Berdasarkan cara Rasulullah
S.A.W Baginda akan menggaulkan nasi dan lauk-pauk dengan tangan kanannya,
kemudian membiarkannya sebentar. Lalu Rasulullah S.A.W akan mengambil
sedikit garam dengan menggunakan jari manisnya atau kelingkingnya lalu
Rasulullah S.A.W menghisap garam tersebut. Kemudian barulah Rasulullah
S.A.W akan makan nasinya tadi", ujar Profesor Dr. Haji Shahrin yang
juga Pengasas Mind Gym Group, Produk Herba Anugerah Alam dan Kelantan
Alternative Therapy & Training Centre.
Beliau menjelaskan, amalan
Rasulullah S.A.W akan menghisap garam terlebih dahulu sebelum makan. Ini
kerana, kedua-dua belah tangan manusia mengeluarkan tiga jenis enzim tetapi
konsentrasi pada tangan kanan adalah kurang berbanding tangan kiri.
Keadaan ini disebabkan enzim yang
ada pada tangan kanan merupakan enzim yang menolong proses penghadaman yang
merupakan proses pertama penghadaman.
"Garam adalah sumber mineral
dari tanah yang amat diperlukan oleh badan. Mencecah garam dari jari kita
samalah dengan satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah, maka lumrahnya
yang berasal dari bumi berkhasiat untuk kita", katanya.
Profesor Dr. Haji Shahrin
menjelaskan, banyak kelebihan garam yang boleh membantu melegakan pelbagai
jenis penyakit dihidapi manusia umpamanya selsema, demam dan panas badan.
"Cara rawatannya mudah, jika
berlaku masalah seumpama ini, kemamlah dua biji garam dua atau empat kali
sehari. Setelah reda, letakkan dua biji garam di bawah lidah, biarkan sehingga
larut. Ulangi setiap dua hingga empat jam sehari", katanya.
Selain itu, garam juga boleh
merawat busung, cengkam jari dan tumit pecah, mencantikkan kuku. Selain itu, ia
juga mampu mengelak telur yang direbus pecah, menghilangkan getah pada
buah-buahan, mematikan ikan keli, membersihkan pasu bunga, mengelak pokok
diserang semut dan membersihkan bunga tiruan. Jelas, kalau diserang darah
tinggi, jangan salahkan garam.
Profesor Dr. Haji Shahrin bin Abdul Rahman di kliniknya.
Pusat Rawatan Qalbun Salim milik Profesor Dr. Haji Shahrin Abdul Rahman di Taman Sabariah,
Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan.
Contoh garam bukit yang telah dikomersialkannya.
Garam biasa.
Teks dan Foto:
AZMI MOHD. SALLEH
Tiada ulasan:
Catat Ulasan